„ZSCKR Nowy Targ w… Kanadzie” (zdjęcia)

 

Miejski Ośrodek Kultury  w Nowym Targu powrócił do tradycji organizowania „Spotkań z kulturą”. Tym razem w dniach 29-31 maja 2019 r. uczniowie ZSCKR w Nowtm Targu udali się do Kanady. Były to  trzy dni ze smakami, zapachami, filmami i tradycjami  tego kraju.

Tradycyjnie już, w ramach współpracy, oprawę kulinarną kanadyjskiego święta  przygotowali przedstawiciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Uczniowie z  technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych serwowali kanadyjskie przysmaki, które wcześniej przygotowali na szkolnej kuchni z nauczycielami Dorotą Kościelniak i Robertem Stankiem.  W menu wieczoru znalazły się między innymi: tarty, szarlotka kanadyjska oraz klopsy z żurawiną i zapiekanka z ziemniaków. Dodatkowo uczennice z klasy II a technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały bufet w stylu kanadyjskim i zachwycały przybyłych gości doskonałymi umiejętnościami w live cookingu. Na bieżąco sporządzały typowy przysmak kuchni kanadyjskiej, czyli pancake z syropem klonowym.

Uczennicom w spotkaniu z kulturą kanadyjską towarzyszył Łukasz Fudala.

Sztuka gotowania nie jest uczniom obca i w  drodze na szczyt gastronomicznej kariery z przyjemnością razem z MOK Nowy Targ przecierają kulinarne szlaki i dzielą się swoimi umiejętnościami.

ZSCKR Nowy Targ