Ziemniak godny „Mistrza w Kuchni” – konkurs kulinarny w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

13 marca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbyły się kwalifikacje do II edycji Szkolnego Konkursu Kulinarnego pt. „Mistrzowie w Kuchni”. Do kwalifikacji przystąpiło 30 uczniów z klas gastronomicznych, których zadaniem było rozwiązanie trudnego testu z wiedzy kulinarnej.

Do ścisłego finału konkursu zakwalifikowano tylko 6 osób z najwyższą punktacją. W finale konkursu w dniu 29.03.2019 r. wystartowali: Maria Bala, Beata Warniczek, Katarzyna Arendarczyk, Tomasz Gał, Mateusz Furczoń, Myśliwiec Łukasz. Zgodnie z regulaminem uczniowie musieli zmierzyć się z tematem „ ziemniaka” tj. przygotować danie główne z jego udziałem.

Wszyscy uczestnicy finałowych zmagań wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością. Panowie z jury w składzie: Pan Marek Galica, Pan Michał Henzel oraz Pan Robert Stanek nie mieli łatwego zadania. Po raz kolejny okazało się jednak, że teoria w parze z praktycznymi umiejętnościami to duet, który prowadzi do zwycięstwa. W tegorocznej edycji najlepiej zaprezentowali się i zwyciężyli:

I miejsce: Beata Warniczek z kl. II B technikum żywienia i usług gastronomicznych (Lekkie drumstiki drobiowe z sosem ziołowym, w towarzystwie chipsów ziemniaczanych i cząstek granata.)

II miejsce: Łukasz Myśliwiec z kl. II B technikum żywienia i usług gastronomicznych (Polędwiczka wieprzowa zakraszana boczkiem z puree ziemniaczanym w towarzystwie chipsa serowego.)

III miejsce: Maria Bala z kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych (Ceviche z dorsza z ziemniakami pieczonymi w towarzystwie emulsji z awokado i grzanek.)

Wszystkie potrawy z udziałem ziemniaka zostały przygotowane i podane profesjonalnie, a uczestnicy konkursu prezentowali naprawdę wysoki poziom kulinarny.

– Gratulujemy sukcesów wszystkim „Mistrzom w Kuchni”. Smakoszy ziemniaka zapewniamy, że warto go jeść pod każdą postacią, bo zawiera mnóstwo witamin i jest mniej kaloryczny niż ryż czy makaron – mówią organizatorzy. – Zapraszamy za rok na kolejne zmagania kulinarne – dodają.

Organizatorzy serdecznie dziękują firmom: STALGAST oraz GASTRO PACK za ufundowanie cennych nagród dla zwycięzców.

Nauczyciele odpowiedzialni za przygotowanie konkursu: Łukasz Fudala, Robert Stanek, Józef Bąbol.

Fot. ZSCKR w Nowym Targu