Wyposażenie kebaba – jaki sprzęt do kebaba wybrać?

Reklama                                                              

Wyposażenie kebaba – jaki sprzęt do kebaba wybrać?

Stworzenie własnego punktu gastronomicznego typu kebab to marzenie wielu ludzi. Dlatego w momencie, gdy to marzenie się spełnia, należy jak najlepiej dopasować sprzęt do kebaba, który pozwoli na wyposażenie kebaba w taki sposób, aby przynosił zyski. Zapraszam do przeczytania poniższego krótkiego artykułu na temat tego, jakie wyposażenie kebaba wybrać.

1. Wyposażenie kebaba – jaki sprzęt należy wybrać?

Ogłoszenie:                                                              

2. Piec do kebaba – jaki najlepszy?

3. Kebab gazowy – co to takiego?

Wyposażenie kebaba – jaki sprzęt należy wybrać?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego serwującego kebab to nie lada wyzwanie. Odpowiednio dobrany, sprawdzony oraz wysokiej jakości sprzęt do kebaba może decydować o sukcesie bądź porażce biznesu gastronomicznego. W pierwszej kolejności należy podjąć decyzję, jakie konkretnie wyposażenie kebaba zostanie zakupione do lokalu. Sprzęt do kebaba niezbędny do rozpoczęcia prowadzenia działalności to między innymi: kebab gazowy lub kebab elektryczny; noże elektryczne przeznaczone do gyrosa; opiekacz do zapiekanek lub też grille kontaktowe; szatkownica elektryczna do warzyw; stół chłodniczy sałatkowy; frytownice gastronomiczne; płyty grillowe czy bemary gastronomiczne. Opiekacze do zapiekanek czy też grille kontaktowe są niezbędne w lokalach gastronomicznych typu kebab/ gyros, ponieważ służą do podgrzania oraz opiekania chleba typu pita, tortilli czy też bułki.

Piec do kebaba – jaki najlepszy?

Lokale gastronomiczne mogą zdecydować się na piec do kebaba typu elektrycznego lub też kebab gazowy. Oba rodzaje urządzenia służą do podgrzewania oraz opiekania mięsa typu kebab. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału wykonany jest piec do kebaba. Najlepsze rozwiązanie do piec do kebaba wykonany ze stali nierdzewnej. Ten materiał gwarantuje łatwość użycia oraz możliwość korzystania ze sprawnego sprzętu przez wiele lat. Ponadto należy zwrócić uwagę na rodzaj pieca do kebaba. W zależności od rodzaju, piec do kebaba może być typu kebab gazowy wykorzystujący gaz ziemny lub propan – butan oraz typu elektrycznego, który wykorzystuje energię elektryczną. Decydując się na piec do kebaba elektryczny należy także liczyć się z większymi rachunkami za wykorzystanie prądu.

Kebab gazowy – co to takiego?

Piec do kebaba – kebab gazowy to rodzaj opiekacza do mięsa typu kebab/ gyros w lokalach gastronomicznych. Kebab gazowy wykorzystuje do podgrzewania oraz opiekania mięsa gaz ziemny lub też propan – butan (należ zweryfikować sugestie Producenta). Przeciętna moc wykorzystywana przez kebab gazowy to 3,25 kW. Ilość mięsa możliwa do podgrzewania na pojedynczym palniku wynosi między trzy a pięć kilogramów. Kebab gazowy powinien być wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Ze względu na charakter pracy z urządzeniem, zaleca się, aby kebab gazowy posiadał zawór bezpieczeństwa, który zwiększy komfort oraz bezpieczeństwo Pracowników podczas godzin pracy. Cały kebab gazowy powinien być stosunkowo łatwy do demontażu, ponieważ pozwoli to na szybkie oraz sprawne rozmontowanie pod dniu pracy w celu wyczyszczenia sprzętu. Elementy, które służą do zmiany pozycji czy odległości sztycy, powinny być wykonane z materiału nie przewodzącego ciepła, ponieważ zmniejszy to ryzyko poparzenia się Pracowników w wyniku nagrzania sprzętu. Sztyca, a której będzie opekać się mięso, powinna cechować się automatycznym obracaniem, co pozwoli na jednostajne, równomierne opiekanie baraniny czy drobiu.