Warsztaty kulinarne z szefem kuchni w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

4 kwietnia uczniowie z klasy I Branżowej szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz skorzystali  z warsztatów kulinarnych z jednym ze znanych szefów kuchni – Janem Filipczykiem z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Pan Jan świetnie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym, młodzież pod okiem tak wspaniałego profesjonalisty przygotowała następujące dania:

  • zupę dyniową z marchewką, mlekiem kokosowym i nutką pomarańczy;
  • łososia z ryżem szafranowym, szpinakiem i sosem ai`oli;
  • fondant czekoladowy w sosie z owoców leśnych.

Młodzież była zachwycona warsztatami. Dzięki nim zdobyli nowe doświadczenia, zwiększyli efektywność pracy, nabyli zdolności manualnych oraz pewności siebie.

Organizatorem warsztatów była Dorota Kościelniak.

Tekst i fot. ZSCKR w Nowym Targu