Jakość powietrza

Wybierz kolor swojego Góral Info

Trwają prace administracyjne. Za utrudnienia w działaniu serwisu przepraszamy. Góral info.

Trwają IX Europejskie Targi Produktów Regionalnych


Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych upłynął pod znakiem pięknej, słonecznej pogody, która sprawiła że do targowej wioski zawitało kilka tysięcy osób.

 

 

 

Reklama


Podobnie jak wczoraj, także i dziś przez cały dzień można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły u Zofii Majerczyk-Owczarek, czy spróbować rzeźby w drewnie z pomocą Marcina Lichosyta.
 
O doznania smakowe zadbały dziś członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance. Podawać ją trzeba z gotowanymi ziemniakami.
 
KGW w Kościelisku to kontynuacja dawnego Koła Gospodyń, działającego prężnie na terenie Kościeliska. Obecnie skupia 30 pań, w różnym wieku, o różnych umiejętnościach i kwalifikacjach zawodowych. Choć organizacja reaktywowała się całkiem niedawno, bo w 2014 roku, na swoim koncie ma już sporo sukcesów. Cykliczne konkursy ciast „Góralskie Słodkości”, czy domowych nalewek „smaki Babiego Lata”, tematyczne zabawy kostiumowe w karnawale, gromadzą nie tylko licznych uczestników, ale i także gości z całej Polski.
 
Tematem przewodnim dzisiejszego dnia była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków - Jose Moreno i Ricardo Silva, właścicieli firmy A Mesa, przenieśliśmy się do tego pięknego kraju. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5 gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais, oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni porusza widzów i znawców muzyki. W jej repertuarze znajdują się zarówno autorskie utwory, jak i oryginalne interpretacje pieśni czołowych wykonawców fado – m.in. królowej fado Amálii Rodrigues czy Dulce Pontes. Podczas rozmów i degustacji, które prowadził Marcin Subotowicz, spotkaliśmy się z miłośnikami Portugalii, którzy opowiedzieli o jej historii i kulturze.
 
Partnerem dnia portugalskiego jest Philpiak Milano - pochodzący z Włoch producent wysokiej jakości naczyń i akcesoriów kuchennych ze stali szlachetnej do gotowania bez wody i smażenia bez tłuszczu.
 
Prezentacje kulinarne odbywały się z pomocą członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, którzy tworzą bajkowy świat smaków w połączeniu z wiodącym produktem, którym w tym roku jest MIÓD. Mistrzowie pokazują jak można połączyć „starą kuchnię”, dodając szczyptę nowoczesnego stylu gotowania. Każdego dnia kucharze zaserwują nam inne danie. W Menu znajdują się m.in. zupa z białych warzyw z bobem słonecznym, karmelizowanym miodem i z kulkami kolendry, makaron rurki w sosie z karmelizowanym na miodzie z boczkiem, groszkiem zielonym i prażoną cebulką, z dodatkiem śmietany, pierożki drożdżowe z mięsem lub kapustą i grzybami, czy placuszki z brokułów z kukurydzą, z dresingiem z kwaśnego mleka z czosnkiem niedźwiedzim z kolorowym pieprzem i miodem.
 
Na Targowej scenie wystąpili Zespół „Małe Podhale” z Jurgowa oraz Mali Holni z Sierockiego.
 
Muzykę dla jurgowskiego zespołu tworzyła najpierw rodzina Młynarczyków z Czarnej Góry, a następnie po śmierci prymisty Wojciecha Młynarczyka w 1986 r. przygrywała rodzina Dziadoniów z Rzepisk. Od 1993 r. roku zespołowi przygrywa kapela z Jurgowa pod przewodnictwem Tomasza Wojtasa. Od końca lat 90-tych zespół jurgowski wziął udział w wyjazdach krajowych i zagranicznych. W 2006 r. podczas Ogólnopolskiego Przeglądu Zespołów Góralskich w Żywcu, zespół został wyróżniony Nagrodą Publiczności i zakwalifikowany do udziału w Międzynarodowym Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem. Podczas tego festiwalu zdobył wyróżnienie w postaci Parzenicy. Równolegle do dużego zespołu działa szkolny zespół Małe Podhale – grupa spiska z Jurgowa.
 
Młodzi górale z Sierockiego, swoim energetycznym występem podbijają serca publiczności. Europejskich targów Produktów Regionalnych już kilka lat . Mali Holni to 24-osobowa formacja śpiewaków i tancerzy z Sierockiego, spod Białego Dunajca. Zespół powstał 27 stycznia 2000 roku przy Związku Podhalan Sierockie/Leszczyny. Nazwa "Mali Holni" powstała od wiatru halnego który szczególnie daje się odczuć w Sierockim. W 2002 roku zespół został przeniesiony pod opiekę szkoły i tam działa do dzisiaj. Zespół skupia dzieci i młodzież w wieku szkolnym z Sierockiego, Leszczyn i okolicznych miejscowości. Obecnie w zespole tańczy i śpiewa około 40 osób. Zespół występuje na różnych imprezach i uroczystościach szkolnych, gminnych czy kościelnych. Bierze także udział w konkursach i przeglądach gdzie zdobywa nagrody i wyróżnienia (Przegląd Młodych Toniecników w Białym Dunajcu, Przezieracka w Ratułowie, Festiwal Papieski w Leśnicy, Papieska Majówka na Bachledówce).
 

 

Fot. Kronos Media



Komentarze



Zaloguj się



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Javascript jest wyłączonyProszę włączyć obługę JavaScrip, aby móc w pełni korzystać z serwisu.